Vem är jag?

Jag heter Daniel, är utbildad interaktionsdesigner och arbetar i huvudsak med webbdesign på ett litet bolag i Stockholm. Användarvänlighet och stadsbyggnad är två saker jag reflekterat mycket över, och framför allt varför dessa två saker så sällan får samspela när den fysiska miljön planeras.

Historisk bakgrund

Husbyggnad, stadsplanering och mycket där emellan har varit ett stort intresse för mig ända sedan jag i unga år ritade färgglada, skalenliga ritningar över påhittade städer på ihoptejpade A4-blad. Tiden det tog att gå hem från skolan blev ofta längre om det fanns ett bygg- eller anläggningsprojekt att titta på någonstans på vägen. Lego var självklart min favorit bland leksakerna och det störde mig ofta att vi inte hade tillräckligt med klossar för att bygga många hus samtidigt. Dessutom var skalan lite konstig – varför ryms det bara en gubbe i en legobil?

Datorn gjorde entré i mitt liv och de påhittade städerna fortsatte i Microsoft Paint. Planen var att bli byggnadsingenjör men efter första året på KTH i Haninge så insåg jag att den matematiska delen inte fångade mitt intresse. Istället var det en kreativ uppgift – att göra en ritning och bygga en modell – som var den mest motiverande. Men där fick man ingen uppskattning för sina ansträngningar, då jag efter en halv natts arbete med min modell fick samma check i protokollet som de klasskamrater som uppenbarligen bara lagt 10 minuter på sina modeller.

Ok, KTH var för tekniskt och teoretiskt för min smak. Den utbildning jag senare slutförde blev Interaktionsdesign på Nackademin. Sen dess har jag jobbat som webbdesigner i en eller annan form, med ett ständigt växande stadsbyggnadsintresse i bakgrunden. Jag försöker hålla mig ajour med vad som händer i planeringssvängen via nätverket Yimby, men tyvärr tar arbetet för mycket av min energi så många av mina idéer stannar i min egen ensamma skalle. Denna webbsida ägnar jag åt de saker som jag fått ner "på papper" i form av Yimby-yttranden, egna planer och blandade idéer.

Inscannad ritning

En av mina husritningar från unga år.