Välplanerade lägenheter

Published 2013-11-14

När jag letat lägenhet i flera omgångar har jag noterat många intressanta saker. En av dessa är planlösningarna. I typiska miljonprogramshus kan man kanske sakna "öppen planlösning" om man gillar stora sociala ytor, men dessa lägenheter har i regel fungerande planlösningar för ett normalt hem. I köket kan man ha ett matbord med stolar, i sovrummet ryms en dubbelsäng med marginal och i vardagsrummet kan man ha tv, bord och sittgrupp – utan att behöva vrida nacken ur led om man vill se på tv.

I annonser för dagens lägenhetsprojekt ser man ofta uttrycket "välplanerade lägenheter". Men för att hitta en faktiskt välplanerad lägenhet kan man behöva leta noggrannare. Ibland finns det ingen naturlig plats alls för en tv, och ännu mindre för en projektorduk. Vem har ingetdera? Ibland saknas en stol vid matbordet, då den naturliga platsen för detta är väldigt nära balkongdörren. Ibland saknas svängrum i sovrummet, medan hallen tar upp 15% av lägenhetens totala yta.

Visst, "kärnfamiljen" som vill ha en one-size-fits-all-lägenhet har väl gått ur tiden och människor har olika krav. Men vill folk verkligen ha lägenheter som tvingar fram kompromisser i möbleringen? Jag tror inte det är en medveten strategi, utan bara en effekt av att man kan bygga nästan vad som helst och folk köper ändå, till följd av situationen som råder på bostadsmarknaden.